Safer internet day

De Safer Internet Day benadert digitale media-educatie op een positieve manier. We hebben het niet alleen over een veilig maar ook over een beter internet. Safer Internet Day vertrekt vooral van de troeven van het internet en wil gebruikers van daaruit zin geven om verantwoordelijk, kritisch en nieuwsgierig te surfen online.

Door de voordelen van een kritisch internetgebruik te benadrukken, kunnen we kinderen en jongeren bewust maken van de risico’s. We moeten hen wapenen en uitnodigen om stil te staan bij de gevolgen van wat ze op het internet doen. Zo leren ze om zowel de risico’s te beheersen als alle mogelijke kansen online maximaal te benutten.

GA ZELF AAN DE SLAG MET JE LEERLINGEN

EDUbox ‘Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte’

In de EDUbox ‘Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte’ achterhalen jongeren hoe ze zich tegen cybercriminelen kunnen beschermen. Broodnodig, want overal liggen hackers op de loer om hun gegevens of eigendommen te stelen. Welke trucjes passen ze toe? En hoe kunnen jongeren hun eigen digitale veiligheid verhogen? In deze EDUbox leren ze alles over hun digitale voetafdruk. Zin om dit uit te testen in je klas? Ontdek hoe op https://edubox.vrtnws.be/cybersecurity-nl/index.html?page=Cybersecurity

Praten over sexting in het buitengewoon onderwijs

De tool ‘Praten over sexting is het buitengewoon onderwijs’ is een uitnodiging en gids voor onderwijsprofessionals en begeleiders om samen met jongeren in het buitengewoon onderwijs sexting bespreekbaar te maken. De tool biedt heel wat informatie en werkvormen die differentieerbaar zijn qua moeilijkheidsgraad en groepssamenstelling. Zo is de tool inzetbaar in diverse types en vormen van het BuO en kunnen begeleiders selecteren wat waardevol en passend is voor jongeren in hun (klas)groep. Meer info: https://childfocus.be.

DE SCHAAL VAN M

De Schaal van M biedt gratis educatief lesmateriaal voor het lager onderwijs waarmee je een heel schooljaar lang aan de slag kan met mediawijsheid. Zowel in de werkboekjesde individuele lessen als de wedstrijdweek is er aandacht voor cyberveiligheid, datawijsheid en online privacy. µ Daarnaast komen er nog heel wat mediawijze thema’s aan bod zoals games, reclame, fake nieuws, sociale media, schermtijd en online risico’s. Meer info: https://www.deschaalvanm.be.

Voor wie een stapje verder wil

Ben je op zoek naar meer informatie of wil je meer weten over deze onderwerpen? Wil je met je leerlingen aan de slag en hen het hele jaar door bewust maken van goede digitale praktijken? Organisaties zoals Mediawijs en Child Focus steken je graag een handje toe!