Is uw wachtwoord gehackt?

Have I Been Pwned: Bescherming van online identiteit.

In de snel evoluerende digitale wereld waarin we leven, is het waarborgen van de veiligheid van onze online identiteit van het grootste belang. Cyberdreigingen nemen voortdurend toe, en het is essentieel dat individuen proactieve stappen ondernemen om zichzelf te beschermen tegen potentieel schadelijke aanvallen. Een van de hulpmiddelen die in dit streven van onschatbare waarde kan zijn, is de website ‘Have I Been Pwned‘ (HIBP). De website biedt de mogelijkheid om te controleren of je persoonlijke gegevens zijn getroffen door datalekken.

Hoe werkt Have I Been Pwned?

Je kan eenvoudig controleren of je e-mailadres of wachtwoord is getroffen door een datalek door de betreffende informatie in te voeren op de HIBP-website. Als de gegevens overeenkomen met die van een bekend datalek, ontvangt de gebruiker onmiddellijk een waarschuwing. Deze eenvoudige maar effectieve functie stelt je in staat om proactief stappen te ondernemen om je online beveiliging te verbeteren en onmiddelijk je wachtwoord te wijzigen.

Wachtwoord tips voor maximale beveiliging!

Een cruciaal aspect van online beveiliging is het hebben van sterke wachtwoorden in combinatie met multifactorauthenticatie (MFA).
Hier zijn enkele tips die je kan volgen om de beveiliging van je wachtwoorden te verbeteren. In het verleden gingen we ervanuit dat je wachtwoord moest voldoen aan een complexe opbouw, dit is enigszins achterhaald. Volgende tip(s) zorgen voor een effectief paswoord beleid. 

  1. Verzin je wachtwoord niet zelf. Maar laat dit doen door de ingebouwde wachtwoordmanager van je Chrome browser of Microsoft Edge. Nog beter: gebruik een passwoord manager zoals bitwarden
    Indien je deze methodiek toepast vervallen alle onderstaande regels!
    • Vermijd Persoonlijke Informatie: Gebruik geen persoonlijke informatie, zoals namen, geboortedata of adressen, in uw wachtwoorden. Deze informatie is vaak gemakkelijk te raden door software.
    • Uniekheid: Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Als één wachtwoord wordt blootgesteld, zullen andere accounts veilig blijven.
    • Lengte: Maak wachtwoorden voldoende lang. Een lang wachtwoord is over het algemeen moeilijker te kraken dan een kort wachtwoord.

In de nabije toekomst zal er meer en meer gestreefd worden naar een werkomgeving zonder paswoorden. Itsme, fingerprint, irisscan, gezichtsherkenning, palmki, … zullen wachtwoorden (zwakke schakel) elimineren.